Best of Kvarner

Crkva Svetog Marka (Baška, Krk) – posjetite Bašku crkvicu na arheološkom nalazištu

Gdje se nalazi Crkva Sv. Marka u Baški i po čemu je ova crkva posebna? Zašto se oko Crkve Svetog Marka nalaze stakleni podovi i što se krije ispod stakla? Kako izgleda unutrašnjost Crkve Sv. Marka i koju povijesnu vrijednost nosi ova zanimljiva crkvica u središtu Baške na otoku Krku?

Crkva Sv. Marka je vrlo zanimljiva crkvica u centru Baške – koju svakako vrijedi posjetiti. Crkva je nastala na ostacima nekadašnjih crkvenih zidina – što možete vidjeti kroz stakleno dno oko crkve. Iako je dimenzijama relativno malena, ova crkva ima itekako važnu i bogatu povijest.

Planirate li odmor u Baški na otoku Krku – svakako svratite do Crkve Svetog Marka svega nekoliko metara od popularna Vele plaže. Jedinstvena crkva nosi vrlo zanimljive povijesne priče – i dokaz intenzivnog života ovdašnjeg stanovništva prije puno puno stoljeća. Evo što sve trebate znati o Crkvi Sv. Marka u Baški na Krku:

Crkva Svetog Marka Baška - Copy

 

Prekrasna mala Crkva Sv. Marka u blizini Vele plaže

Pođete li na kupanje na prekrasnu Velu plažu – velika je vjerojatnost da ćete putem naići na zanimljivu malu crkvu naziva Crkva Svetog Marka. Ova malena crkva možda vas neće oduševiti svojim impozantnim dimenzijama – ali vas svakako hoće svojom zanimljivom povijesti.

Crkva Sv. Marka kakvu danas možemo vidjeti izgrađena je 1514. godine. Crkva je izgrađena prepoznatljivim stilom za ovo područje te na prednjoj strani iznad ulaza ima maleno crkveno zvono, dok je na stražnjoj strani malena kupola. Iako je vrlo dobro očuvana, turistima je posebno zanimljiva priča koja se skriva iza nastanka ove crkvice.

Vrijedi spomenuti kako je Crkva Sv. Marka smještena vrlo blizu mora, odnosno svega 30-ak metara od šetnice i plaže. Oko crkve nalaze se kameni zidovi i djelomično stakleni pod – o kojem ćemo više ispričati u nastavku teksta. Ako ste u prilici – svakako posjetite Crkvu Sv. Marka.

Crkva Svetog Marka Baška - stara crkva blizu mora u Baški - pogled na crkvicu Sv MarkaCrkva Sv. Marka izgrađena na ostacima 1500 godina stare bazilike

Crkva Svetog Marka jedinstvena je po tome što je izgrađena na ostacima 1500 godina stare dvojne starokršćanske bazilike s krstionicom. Bazilika je bila impozantna i može se uvrstiti uz bok nekim od najvećih crkvenih zdanja u Hrvatskoj i bližoj Europi tog vremena.

Prije tisuću petsto godina na mjestu današnje crkvice Svetog Marka nalazila se velika bazilika koju je krasio impozantni mozaik. Mozaični pod nekadašnje bazilike može se djelomično vidjeti i danas (ispod stakla), no istražen je tek manji dio ovog nekada velikog kompleksa.

Poznato je da je sjeverna bazilika bila veća od južne, a tlocrt se bazirao na prepoznatljivom simbolu kršćanske vjere – križu. Križ je bio i misao vodilja kod stvaranja krstionice i krsnog zdenca. Zanimljivo je da se svojim stilom, oblikom i mozaičnim podom ova nekadašnja bazilika može staviti uz bok najvećim crkvama kao što su: Ravenne, Salone i Aquileie.

Arheološki ostaci i mozaik koji izgleda prekrasno

Crkva Svetog Marka samo je dio nekadašnjeg područja ove impozantne starokršćanske bazilike. Dokaz tome možete vidjeti i oko crkve – gdje su još uvijek vidljivi tragovi povijesti stare više od 1500 godina. Oko Crkve Sv. Marka nalaze se kameni zidovi, a ispred same crkve stakleni pod – ispod kojeg se nalazi jedinstveni mozaik.

Kao što smo već rekli, istražen je samo dio mozaika pa današnji gosti mogu uživati samo u djeliću prekrasnog mozaičnog poda – koji je krasio nekadašnju baziliku. Mozaični pod nalazi se na otprilike metar dubine ispod današnje Crkve Sv Marka.

Mozaik je danas zaštićen staklenim podom pa ne možete osjetiti kako je to hodati po povijesti staroj 1500 godina. Ipak, stakleni pod dostupan je svima pa tako i bez plaćanja ulaznice možete vidjeti kako je izgledao impozantni pod nekadašnje bazilike.

 

Crkva Svetog Marka Baška - stara crkva blizu mora u Baški - ostaci stare crkve pod staklomZanimljiva unutrašnjost Crkve Sv. Marka kao dokaz povijesti

Crkva Sv. Marka u svojoj unutrašnjosti izgleda pomalo iznenađujuće, odnosno ne onako kako biste na prvu pomislili. Pod crkve je djelomično uklonjen kako bi posjetitelji mogli uživati u prizorima 1500 godina stare bazilike. U unutrašnjost vas vodi jedan maleni mostić – preko kojeg dolazite u središnji dio Crkve Sv. Marka.

U unutrašnjosti je sve napravljeno od kamena – i zidovi izgledaju poprilično bezlično. Naime, u Crkvi Sv. Marka nema nikakvih slika ni ukrasa – već je fokus na podu nekadašnje bazilike. Doduše, u crkvi se nalazi jedan slikovni prikaz Isusa na Križu – položen na jednostavan kameni oltar.

Kako doći do Crkve Svetog Marka u Baški?

Crkva Svetog Marka nalazi se praktički u samome središtu Baške. Crkva je udaljena svega 30-ak metara od mora i najpopularnije Baške plaže – Vela plaža. Samim time, velika je vjerojatnost da ćete ovu crkvu sresti prilikom odlaska na plažu ili večernju šetnju uz more.

Parkinga u blizini Crkve Sv. Marka baš i nema puno – posebice u ljetnim mjesecima. Stoga, preporučamo vam da do crkve dođete pješice. Uz to što ćete uživati u prizorima malene crkve i 1500 godina strog mozaika – moći ćete prošetati i jedinstvenom šetnicom uz more u Baški.

Crkva Sv. Marka nije otvorena za posjetitelje tijekom čitave godine – pa čak ni tijekom čitavog ljeta. Crkva ima radno vrijeme kada je moguće posjetiti – uglavnom u prijepodnevnim ili poslijepodnevnim satima od lipnja do rujna. Cijena ulaznice za posjet crkvi kreće se oko 2 eura.

Crkva Svetog Marka Baška

 

Zašto posjetiti Crkvu Sv. Marka u Baški na Krku?

Crkva Sv. Marka u Baški je jedinstvena crkva koja ispod sebe krije povijest bogatu čak 1500 godina. Naime, na ovdašnjem je mjestu nekada bila dvojna starokršćanska bazilika koju je krasio impozantni mozaik na podu. Dijelove tog mozaika moguće je vidjeti i danas kroz stakleni pod ispred Crkve Sv. Marka.

Ova zanimljiva crkva nalazi se vrlo blizu popularne Vele plaže i mora – pa ćete je vjerojatno sresti odlučite li se okupati u Baški. Ako i ne pođete na kupanje, svakako vam savjetujemo da kupite ulaznicu od 2 eura te osjetite dašak povijesti stare 1500 godina.

Crkva Sv. Marka svakako je dobra ideja za razgledavanje znamenitosti u Baški. Iako dimenzijama malena, skriva izuzetno bogatu i važnu povijest. Mnogi se stručnjaci slažu da je ovdašnja bazilika dokaz velike brojnosti stanovništva ovog kraja. U svakom slučaju, želimo vam uživanje u istraživanju ljepota Crkve Sv. Marka u Baški.

Korisnici trenutno pregledavaju...